Tendinită achiliană- eficacitatea talonetelor pentru călcâi versus excercițiilor excentrice ale gambei

Tendinita achiliană este frecvent întălnită în rândul sportivilor, persoanelor în vărstă, sau obeze iar cauzele acesteia pot varia de la pantofi incomozi,supra antrenament până la tratamentul cu anumite antibiotice. Merită menționat că aceasta este o afecțiune degenerativă, deci în cazul în care nu este aplicat tratamentul corespunzător, se poate ajunge la o ruptură parțială sau…

min read

tendinita-achiliana-kinetoterapie

Tendinita achiliană este frecvent întălnită în rândul sportivilor, persoanelor în vărstă, sau obeze iar cauzele acesteia pot varia de la pantofi incomozi,supra antrenament până la tratamentul cu anumite antibiotice. Merită menționat că aceasta este o afecțiune degenerativă, deci în cazul în care nu este aplicat tratamentul corespunzător, se poate ajunge la o ruptură parțială sau completă a tendonului ahilian.

Prin urmare, nu este de mirare că această afecțiune este subiectul studiilor științifice precum cel pe care îl vom prezenta în acest articol, cu privire la cel mai bun tratament pentru tendinita achiliană.

Ce este tendinita achiliană?

Tendinita achiliană este o afecțiune ce constă în inflamația tendonului lui Achile, acest tendon, se remarcă prin dimensiunea sa, este unul dintre cele mai lungi tendoane din corpul uman, acesta ocupă zona dintre călcâi și musculatura gambei. Funcționalitatea acestui tendon variază de la posibilitatea de a ne ridica pe vârfurile degetelor de la picioare până la facilitarea mersului.

Studiu de caz

Pentru a determina eficacitatea talonetelor pentru călcâi contra exercițiilor excentrice ale gambei, a fost realizat un studiu asupra 100 de participanți (52 de femei și 48 de bărbați, cu vârsta medie de 46 de ani) cu afecțiunea de tendinită achiliană.

Participanții au fost împărțiți în două grupuri, un grup a utilizat ascensoare de călcâi timp de 12 săptămâni, în timp ce celălalt grup a realizat exerciții ale mușchiului gambei.

Tendinita achiliană este o afecțiune frecventă și uneori duce pacienții la o stare de invaliditate. Reabilitarea progresivă este recomandată frecvent de specialițti, dar au fost studiate mai multe abordări și în prezent nu există o strategie optimă clară pentru această afecțiune. Ridicarea călcâiului a mai fost utilizată în tratamentul tendinopatiei și se crede că reduce suprasolicitarea tendonului în timpul activităților fizice

În urma acestui studiu s-a descoperit că ridicărea călcâiului este mai eficientă decât exercițiile mușchiului gambei, în ceea ce privește reducerea durerii și îmbunătățirea funcționării tendonului.

Metodele utilizate:

Talonetele pentru călcâi – Participanților li s-a oferit 3 perechi de ascensoare pentru călcâi de 12 mm pentru utilizare bilaterală, în cele mai purtate 3 perechi de pantofi, ale participantului.

Exerciții ale gambei – Participanții participanții au efectuat exerciții ale mușchiului gambei, cu creșterea progresivă a greutății: ridicări ale gambei cu piciorul drept și ridicări ale gambei cu piciorul îndoit. Pe parcursul celor 12 săptămâni participanții au efectuat trei seturi de 15 repetări , de două ori pe zi și au progresat cu sarcină suplimentară.

Concluzii

În final autorii studiului au concluzionat că, „Furnizorii de servicii medicale pot considera ascensoarele pentru călcâi un tratament de primă linie pentru tendinita achialiană”.

Studiul oferă un anumit sprijin acestei afirmații, cu toate acestea, rezultatul studiului trebuie interpretat cu prudență. Unii pacienți pot fi mai receptivi, și pot avea mai multe șanse să beneficieze de ascensoare de călcâi, cum ar fi persoanele sedentare ce au înregistrat simptome pe termen lung.

Un aspect interesant al acestui studiu este că niciunul dintre grupuri nu a văzut îmbunătățiri semnificative în funcția gambei. Acest lucru era de așteptat pentru grupul ce a utilizat ascensoarele de călcâi, deoarece utilizarea acestora este nu avea de ce să crească rezistența. În mod surprinzător, grupul ce a realizat exerciții progresive ale gambei, de două ori pe zi, timp de 12 săptămâni, nu a înregistrat îmbunătățiri ale funcționării gambei.

Din punct de vedere clinic, aceasta ar putea fi o limitare a programelor de exerciții pentru gambă – acestea nu abordează întotdeauna în mod adecvat deficiențele de rezistență ale indivizilor.

Pentru persoanele active, un program de antrenament intens și lent, care să se alinieze cu principiile de rezistență și condiționare, poate fi mai eficient. S-a constatat că acest lucru consumă mai puțin timp și oferă pacientului o satisfacție mai mare decât abordările exclusiv concentrate pe exerciții de ridicări ale gambei.

Ascensoarele de călcâi pot juca rol în tratamentul tendinopatiei achiliene, dar ar trebui să ne gândim dacă acestea sunt o opțiune universală, și pot contribui la atingerea obiectivelor funcționale ale fiecărei persoane. Dacă luăm în considerare persoanele active sau sportive, acest lucru este puțin probabil dacă nu recurgem și la un program de reabilitare progresivă.

Vezi care sunt cele mai bune exerciții pe care le poți face dacă ai Tendinită Achiliană!