Accidentările musculaturii Adductoare sau Inghinale, sunt printre cele mai frecvente și consumatoare de timp din fotbal, reprezentând 8-18% din toate accidentările cu o incidență de 0,4-1,3 accidentări la 1.000 de ore de fotbal.
Un studiu privind exclusiv leziunile inghinale acute în fotbalul suedez a constatat o incidență de 0,8 accidentări la 1.000 de ore de joc și un studiu danez a constatat că 39% din accidentările inghinale diagnosticate în timpul unui sezon au fost leziuni acute.
Un kinetoterapeut disponibil pentru tine!
Spune-ne pe WhatsApp când ești disponibil pentru o conversație despre sănătatea ta și unul dintre specialiștii 210Kineto o să te contacteze telefonic!
Cum îți dai seama dacă ai o Întindere musculară de Inghinal?
Dacă în timp ce te jucai ai simțit o durere bruscă în zona inghinală, în urma unui sprint sau a altei mișcări atunci uite ce trebuie să faci ca să-ți dai seama dacă ai o întindere sau nu.
O poți face direct pe teren, sau după ce te-ai dat jos de pe teren.
Palparea zonei
Primul lucru care trebuie să-l faci este să palpezi zona. Vei simți un mușchi destul de puternic, vei simți ca o sfoară, acela este mușchiul adductor lung. Du-te cu mâna până aproape de os. Trebuie să palpezi mușchiul până în acea zonă, dacă simți durere când faci asta, atunci ai o Leziune a musculaturii Adductoare!
Apropo acestea sunt teste clinice pe care medicii și noi le folosim pentru a vedea dacă este o leziune a musculaturii adductoare.
Testarea musculaturii
Un al doilea test pe care îl poți face, este foarte simplu. Te pui pe un scaun, genunchii apropiați, pui pumnul între genunchi și strângi genunchii. Dacă se reproduce aceași durere, atunci ai o întindere sau poate chiar o ruptură de Adductori.
După ce ai testat tu acest lucru cel mai important este să te vadă un doctor ortoped și să-ți faci un Eco de Părți moi. Nu sta așa și nu aștepta să treacă durerea.
Am testat să vedem dacă este o întindere, te doare la testele care le-ai făcut, du-te să te vadă un doctor să-ți pună un diagnostic clar și să-ți faci un eco de părți moi sau ce crede el ca ar fi necesar, ca să fii sigur ce este acolo.
Ce poți face cât încă ești la teren, pânâ mergi la doctor?
Chiar după ce ieși de pe teren, clar nu mai joci. Te sfătuiesc să iei o apă rece, de la frigider, poate chiar să o pui un pic la congelator. Se admite și bere haha și să o pui pe zona afectată. Ți sticla deasupra pantalonului, pentru 20 de minute. Să nu fie în contact direct cu pielea.
În primele 12 ore după accidentare pune gheață. La fiecare 2 ore, ține ceva rece pe zona afectată.
După cele 12 ore poți începe să pui creme încălzitoare.
Citește articolul despre Entorsa de glezna și de acolo trebuie să folosești Informațiile legate de Hidroterapie și masaj, acestea vor fi o parte importantă din procesul tău de recuperare.
Daaar dacă iți este dificil să faci Hidroterapia, atunci poți pune doar o cremă încălzitoare, Deep Blue de la doTerra este foarte bun, Saliformul este iarăși foarte bun sau orice altă cremă care sigur ai acasă și încălzește.
Ai văzut în Articolul cu Entorsa de Glezna că este și o parte de masaj, tu vei face partea de masaj, masând în sus cât îți permite, de la genunchi înspre bazin, spre șold, să nu atingi zonele intime cu cremă pentru că….am făcut eu asta odată, din greșealăăăă și nu e ok :)))
Masezi zona de jos în sus, să nu te doară foarte foarte tare. Ai voie să simți ceva, dar să nu te doară. Ai voie să simți o durere de 3, pe o scară de la 0 la 10.
Masajul și hidroterapia o poți face de 3 ori pe zi, faci prima dată hidroterapia și după aceea masajul zonei.
Ai fost la doctor, ți-a zis că ai o întindere, ce fac acum?
Continui cu hidroterapia și masajul, o să fie interesantă hidroterapia haha și o să adăugăm niște exerciții simple pe care o să le progresăm treptat.
Dacă ai o întindere: Gradul 2 în 2-3 săptămâni o să poți reîncepe să joci, Gradul 3, te poate duce și până la 3 luni de recuperare.
Haide să vedem care sunt primele exerciții pe care le poți face.
Vor fii 9 exerciții simple pe care le poți face acasă.
Materialul de astăzi l-am pregătit cu ajutorul a2a studii, care au găsit niște informații foarte folositoare. Aceste informații le poți aplica dacă ești sportiv amator dar mai ales dacă ești un sportiv de performanță.
Urmărește videoclipul de mai jos pentru a începe exercițiile!!