Ghid complet de Recuperare după ce te-ai blocat de spate în zona lombară

Dacă și tu te-ai blocat de spate,trebuie să citești acest articol până la final! Salut, sunt Bogdan Rus, fizioterapeut și fondatorul 210 kineto și astăzi am să-ți vorbesc despre cele mai bune lucruri pe care le poți face dacă te-ai blocat de spate în zona lombară. Am să te ajut să scapi de durere, să-ți îmbunătățești mobilitatea…

min read

ghid-complet-de-recuperare

Dacă și tu te-ai blocat de spate,trebuie să citești acest articol până la final!

Salut, sunt Bogdan Rus, fizioterapeut și fondatorul 210 kineto și astăzi am să-ți vorbesc despre cele mai bune lucruri pe care le poți face dacă te-ai blocat de spate în zona lombară. Am să te ajut să scapi de durere, să-ți îmbunătățești mobilitatea și să crești în forță cât ai zice 210 kineto.ro și îți faci o programare pentru Kinetoterapie Online sau să vii direct la noi în Cabinet. Click aici.

Totul a început într-o zi frumoasă de iarnă, în care nu era gram de zăpadă. Am mers la sală, mi-am încălzit frumos tot corpul și am început să fac flotări.

Totul bine și frumos până la seria a-3-a, când să mă ridic din flotare, am făcut-o ca și cum aș face un burpee, adică am tras picioarele sub mine și așa m-am ridicat și crrrp am simțit că a pârâit ceva. M-am ridicat, simțeam că e ceva acolo, dar nimic serios mă gândeam. Am terminat cu flotările, deja simțeam ceva mai tare durerea.

Am trecut la exercițiul următor în care aveam de făcut niște ridicări laterale și acolo mi-am dat seama că ceva nu este ok, simțeam o presiune pe partea lombară atunci când ridicam ganterele.

Bine-nțeles că mi-am terminat tot antrenamentul și cum ieșeam din sală durerea devena tot mai acută. În sensul că abia mă mișcam. Nimeni nu avea un antiinflamator sau un miorelaxant la îndemână, așa că a trebuit să opresc la o farmacie să-mi fac provizii.

Tratamentul medicamentos în stadiul acut

Tratamentul medicamentos în această situație este cel mai important. În stadiul acela acut în care eram eu, nu aveam nici o șansă dacă nu luam medicamentele. Asta îți va recomanda și medicul. Exact aceleași lucruri + o cremă antiinflamatoare. Este foarte bine dacă găsești Diclofenac făcut în farmacie și peste câteva zile vei avea nevoie și de o cremă care să încălzească zona. Am să-ți arăt și cum să folosești crema pentru a te masa!

Eu nu am mers să văd un doctor pentru că știam că nu este ceva foarte serios, deoarece nici mișcare pe care am făcut-o nu a fost grea să zicem așa. În comparație cu prietenul meu Radu, caaare a mers și el la sală și a făcut Deadlift și deodată a simțit și el un pârâit și a început să-l doară spatele. Nici în cazul lui durerea nu a apărut brusc, nu s-a blocat direct atunci, el vroia să-și continuee antrenamentul dar după ce a început să de-a jos din greutăți, a început să-l doară din ce în ce mai tare, până când nu se mai putea apleca deloc.

Trebuie să te vadă un doctor!

După ce s-a intâmplat asta el a mers la un doctor, ceea ce-ți recomand și ție să faci, este foarte important să te vadă un doctor.

Nu sta 2-3 zile, lasă că trece și după să mergi la doctor, pentru că poate fii ceva serios.

În cazul lui Radu a fost nevoie de un corticosteroid, injectabil, adică este ceva mai puternic decât ce am luat eu, pentru că durerea era foarte ridicată și nivelul de mobilitate al lui era foaaarte scăzut!

musculatura lombara

Atât la mine cât și la Radu musculatura lombară este foarte foarte încordată din cauza aceasta suntem foarte limitați în mișcări, dar din cauza tratamentului în fiecare zi ne simțim tot mai bine!

Nu sta în pat toată ziua!

Ce este important să înțelegi este faptul că nu vreau să stai în pat toată ziua. Este important să te miști cât poți de mult, să faci ceva de mâncare, să speli vasele prin casă deși în primele zile ești limitat tare din cauza dureri și contracturii, dar te rog să încerci să te miști cât mai mult posibil.

Nu-ți fie frică de mișcare!

Nu vreau să-ți fie frică de mișcare! Ea este cea care te v-a ajuta foarte mult! Haide să-ți arăt care sunt exercițiile pe care le poți face din primele zile după ce te-ai blocat de spate!

Acestea sunt primele exerciții pe care le poți face după ce ai ajuns acasă și ți-ai luat medicamentele. Te vor ajuta să reduci durerea și să scazi încet contractura.

Cum să te masezi? Cum să folosești trigger points?

Ți-am zis că îți voi arăta si ce poți face cu crema, cum să te masezi și ce poți face acolo. Este un trigger point pe care dacă îl apeși o să fie foaaaarte dureros dar plăcut în același timp! Haide să vedem unde trebuie să apeși și ce trebuie să simți!

trigger point for ql

Te faci pe tot spatele cu diclofenacul ok? O să observi singur pe care parte este mai contractat spatele, de exemplu la mine e pe partea stângă, acolo voi găsi și trigger pointul. Te așezi într-o parte, cum poți….înțeleg cum e..bun și aici vreau să găsești un punct care este foarte dureros, ai putea zice că din cauză la nenorocitul ăla te doare spatele, știu că ai vrea să-l scoți afară….asta o să și facem.

Cu degetul mare apeși încet punctul, o să simți că te doare dar este bine, este o durere bună să zicem așa! Pui un timer pe 30 de secunde și menții degetul apăsat pentru 30 de secunde. Tragi aer pe nas și îl dai afară pe gură. Atunci când îl dai afară simți că intră mai tare degetul, exact asta vreau să simți. O să-ți placă foarte mult chinuiala asta, vreau să-l faci cel puțin de 5 ori!

Îți recomand să mergi la cineva să-ți facă un masaj trigger point, o să fie și mai eficient! Dar și dacă îl faci tu o să te ajute foarte mult! Fă-ți o programare la noi pentru un masaj. Click aici

Trigger point cu ajutorul unei mingi de tenis

Dacă ai o minge de tenis faci același lucru dar de pe spate, pe același punct care l-ai găsit mai înainte, doar că de data asta v-a fii un pic mai dureros! Te lași încet pe minge, la fel menții 30 de secunde de cel puțin 5 ori.

Foam roller

După ce ai făcut asta sau înainte, cum dorești poți să te dai și pe roller, rulezi partea lombară. Atunci când rulezi partea lombară, niciodată să nu o faci drept, trebuie să stai un pic într-o parte, pe o parte a mușchiului, să nu apeși pe coloană! Cel puțin 5 minute vreau să te rulezi pe partea lombară! Urci și mai sus, vezi ce găsești aici. Stai cu mâinile ca și cum îți dai un hug! La fel 5 minute te rulezi. După care pui fundu jos, rollerul trebuie să fie undeva sub omoplați. Încerci să mergi cu capul jos, o să simți că pușcă ceva, asta si vrei haha. Faci 10 repetări. O să-ți placă tare mult această mișcare!

O să fii bine! Mișcă-te cât mai mult!

În fiecare zi o să te simți din ce în ce mai bine! O să poți face tot mai multe lucruri! Nu vreau să-ți fie frică de mișcare!

Dacă înainte mergeai la sală vreau să mergi acolo cât de repede poți! Să faci exerciții la care să nu simți durerea. Poți face lejer piept, spate, umeri poate din șezut, daaar ce m-a ajutat cel mai mult pe mine este să fac picioare!

Simplele genuflexiuni la TRX și fandarile laterale m-au ajutat enorm! Incorporează exerciții pentru abdomen, ce poți face tu fără să simți durerea în partea lombară!

Dacă simți durere atunci când faci exercițiile atunci te rog să nu faci acel exercițiu la care simți durerea! Dar să mergi în fiecare zi la sală, să te antrenezi tot corpul, absolut tot ce poți face, să faci! Poate nu o să poți face deadlift din prima, sau nu o să faci cu greutăți mari anumite exerciții, dar e important să le faci!

De ce o să te Recuperezi repede dacă urmărești ghidul nostru?

Dacă vrei să-ți duci recuperarea la următorul nivel, Programează-te online!

Prima Ședință de evaluare este gratuită dacă alegi să-ți faci Recuperarea cu noi.

Dacă ai întrebări scrie-ne un email pe 210kineto@gmail.com și-o să-ți răspund cât de repede pot

Fii sigur că te-ai abonat la canalele nostre de Socializare pentru a primii cele mai noi videouri cu cele mai adevărate și aplicabile informații din Kinetoterapie.

Mulțumesc că te-ai uitat la acest video și sper că ți-a fost de folos, până data viitoare iți doresc multă sănatate, keep moving.